Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Jakie elementy sprzyjają powstawaniu próchnicy zębów?

Choroba próchnicowa zębów to zdecydowanie największe zagrożenie, jakie na nie czeka. To właśnie od próchnicy zaczynają się bowiem wszelkie inne dolegliwości i problemy, z którymi pacjenci udają się do gabinetu stomatologicznego. To próchnica też doprowadza z czasem do powstawania w zębach ubytków. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu dokładnie pisujemy, jakie czynniki mają największy wpływ na powstanie i rozwój choroby próchnicowej zębów.

Co to jest próchnica?

Na początku jednak dokładniej wytłumaczymy, czym próchnica w ogóle jest i dlaczego jest aż tak groźna dla naszych zębów. Jest to bardzo często występująca choroba zakaźna zębów, która jest wywoływana przez żyjące w jamie ustnej bakterie. U każdego człowieka w jamie ustnej żyje aż kilkadziesiąt miliardów bakterii. Nie wszystkie co prawda są przyczyną powstawania chorób zębów i dziąseł, ale niektóre z nich mogą stanowić dla nich poważne zagrożenie. Należą do nich te mikroorganizmy, które rozkładają cukry i tym samym powodują powstanie kwasów organicznych. To przez to na zębach zaczyna powstawać lepki, ściśle przylegający do powierzchni zębów nalot, czyli płytka nazębna, która później zamienia się właśnie w próchnicę. Dlaczego choroba próchnicowa jest tak groźna dla naszych zębów?

Próchnica przede wszystkim doprowadza do stopniowego odwapnienia zębów oraz do rozpadu ich twardych tkanek, co w konsekwencji powoduje najpierw powstanie w zębie ubytku, a potem może doprowadzić do konieczności jego usunięcia. Jakie elementy sprzyjają powstawaniu próchnicy?

Dopuszczenie do powstawania płytki nazębnej

Pierwszym elementem, który sprzyja powstawaniu próchnicy, jest wspomniana już wcześniej płytka nazębna. Płytka nazębna składa się przede wszystkim ze śliny, płynów oraz resztek jedzenia. Jednocześnie jednak aż 60-70 proc. płytki nazębnej stanowią bakterie próchnicotwórcze, które znajdując się na powierzchni zębów, bardzo szybko wytwarzają uszkadzające szkliwo zębów kwasy. Żeby zapobiec powstawaniu próchnicy, trzeba więc robić wszystko, żeby nie dopuszczać do gromadzenia się płytki nazębnej. Jeżeli jednak się już pojawi, trzeba ją jak najszybciej usunąć, stosując się do zasad higieny jamy ustnej lub udając się do gabinetu stomatologicznego i poddając się zabiegom higienizacji zębów, czyli przede wszystkim piaskowaniu zębów.

Stosowana dieta

Bardzo duży wpływ na powstawanie choroby próchnicowej zębów ma oczywiście rodzaj stosowanej diety. To, w jaki sposób jemy oraz co jemy, może mieć duże znaczenie w profilaktyce powstawaniu próchnicy. Żeby zmniejszyć ryzyko jej rozwoju, trzeba przede wszystkim unikać pokarmów, które zawierają duże ilości prostych węglowodanów, ponieważ te są po prostu pożywieniem dla bakterii. Do węglowodanów prostych zalicza się przede wszystkim słodycze i wyroby cukiernicze oraz białe pieczywo. Nie zaleca się także jedzenie dużych ilości słodkich płatków śniadaniowych, chrupek, serków homogenizowanych czy przetworzonych jogurtów. Wszystkie te produkty zawierają w sobie bowiem dużo cukru (w różnych postaciach). Sprzyjające rozwojowi próchnicy na zębach są także produkty spożywcze, które są klejące i oblepiają powierzchnię zębów. Zalegając na nich przez długi czas, także bowiem sprzyjają rozwijaniu się bakterii próchnicowych.

Podatność zębów na rozwój próchnicy

O czym warto wiedzieć, nie wszystkie powierzchnie zębów są tak samo podatne na powstawanie próchnicy oraz nie u każdego pacjenta tak łatwo dochodzi do jej powstawania. Wpływ na to ma podatność zębów i samych pacjentów na rozwój choroby próchnicowej.

Podatność samych zębów na powstawanie choroby próchnicowej jest zależna od tego, jak łatwo jest czyścić ich powierzchnie. Najmniej podatne na powstawanie próchnicy są oczywiście posiadające mało bruzd oraz guzków na powierzchniach żujących i będące łatwe do wyczyszczenia zęby przednie, czyli przede wszystkim jedynki. Dużo trudniejsze do wyczyszczenia i jednocześnie znacznie bardziej podatne na rozwój bakterii próchnicowych są zęby tylne.

Wpływ na łatwość rozwoju próchnicy ma także jakość naszych zębów, która jest zależna od tego, czy w organizmie znajdują się wszystkie składniki mineralne, które wpływają na prawidłową strukturę zębów. Istotna dla zapobiegania szybkiemu rozwojowi bakterii próchnicowych jest także ilość produkowanej śliny. Jej rola jest bardzo duża. Przede wszystkim ślina dba o utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, hamuje namnażanie się bakterii na zębach oraz dostarcza im składników mineralnych.

Niestosowanie się do zasad prawidłowej higieny jamy ustnej

Ostatnim czynnikiem, który sprzyja powstawaniu choroby próchnicowej zębów, jest niestosowanie się do zasad prawidłowej higieny jamy ustnej oraz niewykonywanie regularnych wizyt kontrolnych w gabinecie stomatologicznym. Żeby móc mieć pewność, że robimy wszystko, żeby zapobiegać powstawaniu i rozwojowi próchnicy na naszych zębach, koniecznie powinniśmy kilka razy dziennie szczotkować swoje zęby, a przed snem nie zapominać także o ich nitkowaniu oraz o stosowaniu płynu do płukania jamy ustnej. W zapobieganiu rozwojowi próchnicy pomaga również regularne zgłaszanie się na wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym. Takie wizyty powinno się odbywać raz na pół roku. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że nasze zęby są całkowicie zdrowe i nie zagraża im żadne niebezpieczeństwo.